Steeds meer sportverenigingen rookvrij

06 mei 2018
www.unitas30.nl

Al meer dan 250 sportverenigingen stimuleren rookvrij sporten voor kinderen. Zien roken, doet roken. In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Zo beschermen we kinderen en zorgen we dat zij rookvrij opgroeien. Een rookvrije sportclub draagt bij aan een Rookvrije Generatie.

 

Ook bij Unitas’30 komen steeds meer vragen van ouders wanneer wij het initiatief gaan ondersteunen. Na afstemming blijkt dat er binnen de club een zeer groot draagvlak is over te gaan op een rookvrij sportpark. Op dit moment worden de plannen verder uitgewerkt. Wij komen daar snel op terug. Een eerste genomen stap is het rookverbod bij de hoofdingang van het gebouw.

Lees onderstaande column van de directeur van het amateurvoetbal, Jan Dirk van der Zee, en je weet waarom het zo belangrijk is een rookvrije omgeving te creëren voor onze kinderen.ROKEN IS MIDDELVINGER NAAR HET VOETBAL

Deze twee zinnen uit een liedje van de Editors zijn misschien wel de meest trieste die je ooit zult horen. Je vindt ze op het album 'An end has a start'. Door het melancholische karakter van leadzanger Tom Smiths’ stem, krijgen ze een extra donkere lading mee.

"The saddest thing I’d ever seen
Were smokers outside the hospital doors
"

Proces van Ficq
In een interview op Radio 1 vertelde strafadvocate Bénédicte Ficq dat ze het eerst niet zag zitten om een proces te beginnen tegen de vier grootste tabaksfabrikanten ter wereld. Pas toen ze ontdekte hoeveel extra stoffen er aan sigaretten worden toegevoegd - om rokers vanaf hun eerste trekje verslaafd te maken - besloot ze er een serieuze zaak van te maken.

Ze beschuldigt de tabaksindustrie van moord, doodslag en misleiding. De advocate stelt bovendien dat het marketingapparaat van de fabrikanten zich richt op pubers, een toch al kwetsbare groep, die met hun onvolwassen brein de gevaren en gevolgen van de sigaret nog niet kunnen overzien.

Inmiddels heeft een stoet aan instituten zich achter de aangifte van de strafadvocate geschaard, waaronder De Nederlandse vereniging van kinderartsen, het Antoni van Leeuwenhoek, het Gronings academisch ziekenhuis, KWF Kankerbestrijding, de gemeenten Utrecht en Amsterdam en de gehele verslavingszorg. Niettemin heeft het Openbaar Ministerie vorige week laten weten onvoldoende mogelijkheden te zien om tot vervolging over te gaan. Ficq stapt nu naar het Gerechtshof.

Blauw van de rook

Ook ik was niet roomser dan de paus en stak af en toe een sigaret op. Het gevaar ervan drong niet echt tot mij door. Nu wel, gelukkig.
Voordat ik het nummer van de Editors hoorde, had ik nog nooit stil gestaan bij het ongemakkelijke beeld van rokers en een ziekenhuis. Net zomin als ik het raar vond dat een voetbalkantine na afloop van de wedstrijd blauw zag van de rook. Zo was het nou eenmaal. Je nam het voor lief.

Meer van mijn leeftijdgenoten hadden een tamelijk ontspannen houding ten aanzien van roken. In de jaren ’70 was het heel normaal om op verjaardagsfeestjes sigaretten in glaasjes tussen de borrelhapjes te zien staan en werd er gepaft tijdens een lange autorit. Ook ik was niet roomser dan de paus en stak af en toe een sigaret op. Het gevaar ervan drong niet echt tot mij door. Nu wel, gelukkig maar.


Rookverbod bij negentien clubs
Het is daarom een goede zaak dat er in voetbalkantines niet meer mag worden gerookt, de stadions rond wedstrijden van Oranje rookvrij zijn geworden en negentien voetbalverenigingen een rookverbod hebben uitgevaardigd.

Eén van die clubs is opmerkelijk genoeg het Amsterdamse afc Taba dat in de jaren ’30 werd opgericht door rijke tabakshandelaren. In een mail schrijft de voorzitter mij dat hij het vreemd vindt dat Taba nog steeds de enige rookvrije club uit de hoofdstad is. ‘Hoe idioot is het niet dat de club van jouw kind roken toestaat?’

Hij heeft een punt. Wie langs de lijn rookt, geeft het verkeerde voorbeeld aan alle kinderen die voetballen. Het is de middelvinger naar de sport en het voelt bijna even ongemakkelijk als de droevige beeldspraak van de Editors.


Maak de sportvelden rookvrij!


 
Met het beëindigen van het seizoen is er voor een aantal vrijwilligers binnen Voetbalzaken ook een einde gekomen aan de vaak… Meer >
 
De laatste jaren zijn er al heel wat Unitas´30 jeugdspelers die de stap gemaakt hebben naar een BVO. De jeugdselectie is trots dat… Meer >
 
Op 16 mei 2020 was het dan zover. Eerder hadden we het besluit moeten nemen dat de voetbalquiz in de kantine geen doorgang kon vinden.… Meer >
 
Beste Unitassers, Sinds de bekendmaking van de versoepeling van maatregelen door onze regering, zijn wij aan de slag gegaan om… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-12-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20-08-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19-03-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23-05-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
04-12-2017 Meer >
 
 
 
28-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-09-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10-05-2016 Meer >
 
 
 
Terug naar boven