Arbitrageplan s.c. Unitas‘30

1. Doelstellingen

Het arbitrageplan moet de betrokkenen bij Unitas’30 concrete handvatten geven om de arbitrage van wedstrijden te organiseren. De huidige stand van zaken is positief. We hebben een groot aantal scheidsrechters voor zowel pupillen, junioren, als senioren. Dit is noodzakelijk vanwege het aantal wedstrijden die worden gespeeld. Hoewel de stand van zaken positief is, kan dit arbitrageplan de visie van de scheidsrechterscommissie nog beter helpen realiseren. Die visie omvat de volgende doelstellingen:
  1. Scheidsrechters moeten plezier hebben bij het uitoefenen van hun hobby: wedstrijden fluiten. Een cruciale factor hierin is dat zij gerespecteerd worden door spelers, coaches en ouders. Dit is gebaseerd op de algemene visie van Unitas’30 die inhoudt dat voetballiefhebbers samen kunnen genieten bij Unitas’30.
  2. Scheidsrechters worden gesteund binnen en buiten het veld. Dit houdt in dat zij zoveel mogelijk worden begeleid bij alles dat met het fluiten van wedstrijden te maken heeft: administratie, slechte ervaring op het veld verwerken buiten het veld, technische coaching met directe betrekking op het beter leren fluiten. 
  3. Scheidsrechters van Unitas’30 zijn representatief voor de vereniging. Ook door andere clubs in de regio moeten zij gerespecteerd en erkend worden voor hun inzet. 
  4. Scheidsrechters horen een aanstelling op maat te krijgen. Hierin is begeleiding, behoud en doorstroming op de juiste momenten essentieel.
  5. De wens is dat 100% van de wedstrijden wordt geleid door gediplomeerde scheidsrechters. Om de kwaliteit van de arbitrage te kunnen waarborgen is een hoge opleidingsgraad van belang. 

2. Organisatie en structuur

Verschillende organen werken samen om de arbitrage in goede banen te leiden. H
et betreft hier de scheidsrechterscommissie en de scheidsrechterscoördinatoren.
In dit onderdeel van het arbitrageplan zullen de taken van zowel de commissie als de coördinatoren worden samengevat.

2.1 Scheidsrechterscommissie
De scheidsrechterscommissie bestaat uit vijf leden, waaronder de twee coördinatoren.
Zij hebben allen affiniteit met de arbitrage bij Unitas’30. De commissie komt meerdere malen per jaar bijeen om op efficiënte wijze de taken uit te voeren.
De verschillende taken van de scheidsrechterscommissie zijn:
  • Het onderhouden en waarborgen van het arbitrageplan.- Het organiseren van (thema)bijeenkomsten voor scheidsrechters. Het onderwerp van de bijeenkomsten wordt bepaald naar aanleiding van de behoefte die scheidsrechters op dat moment hebben. Hieronder valt in de regel dat aan het begin van het seizoen een bijeenkomst wordt georganiseerd om spelregelwijzigingen door te nemen, en dat er halverwege het seizoen nog een bijeenkomst wordt gepland die beter aansluit bij de behoeften van de scheidsrechters op dat moment.
  • Het faciliteren van begeleiding van de scheidsrechters (zie 3. Begeleiding).
  • Het onderhouden van contact met buurtverenigingen met als doel om ervaringen en probleemoplossingen te delen.
  • Het ondersteunen en begeleiden van spelers die hun spelregelbewijs moeten halen. Hier wordt ook een bijeenkomst voor georganiseerd om de spelers op weg te helpen.
  • Het organiseren van een informatieavond voor spelers die voor het eerst op groot veld gaan voetballen (zie 4.1 Werving).
  • In gevallen waarin het arbitrageplan niet voorziet, neemt de arbitragecommissie bindende besluiten.

2.2 Scheidsrechterscoördinatoren
Er zijn twee scheidsrechterscoördinatoren actief bij Unitas’30. Maurice Hermus is actief als coördinator voor de senioren- en juniorenscheidsrechters. Jetske Bon is actief als coördinator voor de pupillenscheidsrechters. Ze zijn gediplomeerd als coördinator in het seizoen 2020/2021.
De verschillende taken van de coördinatoren zijn:
  • Het aanstellen van de scheidsrechters op wedstrijden. Dit gebeurt volledig op maat en wordt gebaseerd op de wensen van scheidsrechters, feedback van begeleiders, en de werving van nieuwe, jonge scheidsrechters.
  • Contact met scheidsrechters en begeleiders over de gang van zaken.
  • Contact onderhouden met de KNVB.
  • Het aanbieden van cursussen aan scheidsrechters.
  • Bescherming van de veilige omgeving waarin scheidsrechters zich horen te bevinden. Scheidsrechters horen zich veilig te voelen op en rondom het voetbalveld. Mocht deze veilige omgeving bedreigd worden, zullen coördinatoren ingrijpen.
  • Nieuwe scheidsrechters actief op weg helpen op de wedstrijddagen.
Het aanspreekpunt in het bestuur is de secretaris. De commissie en coördinatoren kunnen met hem contact opnemen wanneer dat nodig is.

3. Begeleiding

Bij Unitas’30 hebben scheidsrechters verschillende niveaus en ambities in de arbitrage. Zij moeten allemaal de begeleiding krijgen die zij behoeven. Deze begeleiding kan verschillende vormen aannemen. Begeleiders bij Unitas’30 worden aangespoord en krijgen de mogelijkheid om de cursus tot begeleider clubscheidsrechter te volgen (zie 5. Opleiding).
De taken van een begeleider zijn als volgt:
  • Technische coaching bij de wedstrijden.
  • Contact onderhouden met coördinatoren. Dit betreft de bevindingen van de begeleider tijdens de wedstrijd, maar ook hoort de begeleider mogelijke incidenten te melden.
  • Het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling van de scheidsrechter.
  • Actieve bescherming voor de scheidsrechter tegen invloeden van buitenaf voor, tijdens en na de wedstrijd. Voor de scheidsrechter is het cruciaal dat de begeleider ingrijpt bij incidenten wanneer dit nodig is, maar hij de scheidsrechter in eerste instantie ook de kans geeft om zelf om te gaan met een lastige situatie. Het betreft hier een nuance waarbij het welzijn van de scheidsrechter voorop staat.

4. Werving, selectie en behoud

4.1 Werving
Unitas’30 heeft een groot aantal scheidsrechters. Dit is gezien het aantal wedstrijden ook nodig. Ervaring leert dat het grootste gedeelte van de werving van scheidsrechters gebeurt door mond-op-mond reclame. Jonge scheidsrechters die nog voetballen delen vaak hun enthousiaste verhalen over het fluiten met hun teamgenoten, die als gevolg daarvan de keuze maken ook te willen fluiten. Verder gebeurt er veel werving via leiders die hun spelers aanmoedigen iets voor Unitas’30 te doen, zoals het fluiten van wedstrijden.

De meeste instroming van scheidsrechters komt van onderen: jonge scheidsrechters die beginnen bij de MP-categorie of de O8- en O9-categorie. Dat is de leeftijd die vaak onbewust werft bij teamgenoten. De groep junioren- en seniorenscheidsrechters is kleiner. De onbewuste werving gebeurt daar nauwelijks.

Om de werving verder te bevorderen, worden de volgende stappen gezet:
  • De scheidsrechterscommissie organiseert een informatieavond voor spelers die voor het eerst op groot veld gaan voetballen. De spelers krijgen uitleg over de spelregelveranderingen. De ouders zijn ook uitgenodigd, zij krijgen uitleg over het uitvoeren van de taken van de assistentscheidsrechter. Tijdens deze informatieavond zal ook een stukje werving zitten. Spelers krijgen uitgelegd wat het inhoudt om scheidsrechter te zijn. Door dit ieder jaar terug te laten komen, maken alle spelers minstens één keer in hun spelerscarrière bij Unitas’30 uitgebreider kennis met de arbitrage. Deze doelgroep wordt door deze informatieavond op de meest efficiënte manier benaderd.
  • Een actieve werving op maat die past bij de doelgroep die op dat moment bereikt dient te worden moet zorgen voor wedstrijden die beter op maat kunnen worden ingedeeld. Een scheidsrechter hoort te passen bij de leeftijdscategorie en het niveau van de wedstrijd. Door te kijken naar de doelgroep die bereikt moet worden om dit mogelijk te maken, kan de commissie bepalen welke aanpak het beste zal werken.
  • Er is een continue promotie via de website en het ophangen van flyers in het clubgebouw zodat geïnteresseerden altijd weten hoe ze het beste in contact kunnen komen met de coördinatoren.
4.2 Selectie & doorstroming
Iedere scheidsrechter is uniek. Iedere scheidsrechter heeft zijn eigen ambities; de één zal uiteindelijk door willen stromen naar de KNVB, terwijl anderen hun ambities binnen Unitas’30 houden. Ongeacht de ambities van de scheidsrechter wordt er gestreefd naar continue ontwikkeling op het eigen tempo van de scheidsrechter. Zij worden daarin begeleid en geadviseerd door de coördinatoren en begeleiders.

Na afloop van iedere wedstrijd vullen scheidsrechters een kort formulier in. Dit formulier bevat twee onderdelen: sportiviteit en eigen prestatie. De scheidsrechters zullen kort wat vragen invullen over de sportiviteit van de spelers, coaches en ouders. Mocht het nodig zijn kan de scheidsrechter op dit formulier zijn verhaal kwijt over een incident. Zodra er een incident is vermeld zullen de coördinatoren zorgen voor de juiste afhandeling bij alle partijen. Hier valt ook nazorg voor de scheidsrechter onder indien dit nodig is. Bovendien is er altijd een overzicht van alle thuiswedstrijden van ieder team en kunnen terugkomende problemen worden ontdekt.

Verder kan de scheidsrechter iets over zijn eigen prestatie zeggen. Scheidsrechters worden zo gestimuleerd om na te denken over wat er goed ging en wat er beter zou kunnen. Zo zijn ze bewust bezig met hun eigen prestatie en kunnen begeleiders voor de begeleidingswedstrijd zien waar de scheidsrechters aan hebben gewerkt en aan willen werken in de toekomst.

4.3 Behoud
Clubscheidsrechters zijn essentieel voor het spelen van voetbalwedstrijden. Unitas’30 wil dan ook zijn scheidsrechters graag behouden en ze stimuleren en helpen in hun ontwikkelingen. Hier is een overzicht van wat Unitas’30 doet om de scheidsrechters te ondersteunen bij hun arbitragecarrière bij Unitas’30:
  • Het aanbieden van opleidingen en bijscholingen (zie 5. Opleiding).
  • Het aanbieden van een wekelijkse training voor scheidsrechters.
  • Het organiseren van (thema)bijeenkomsten voor scheidsrechters.
  • Het aanbieden van ontwikkelmogelijkheden binnen de club in de vorm van begeleiding, selectie en doorstroming.
Het komt voor dat scheidsrechters hun ambities willen voortzetten als bondsscheidsrechter. Unitas’30 is natuurlijk trots op scheidsrechters die deze stap willen zetten en ondersteunt ze daar volledig in. Het is echter wenselijk dat de scheidsrechter bij de arbitrage van Unitas’30 betrokken blijft. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van begeleider of het fluiten van toernooien aan het einde van het seizoen zijn.

5. Opleiding

Unitas’30 faciliteert scheidsrechters in hun ontwikkelingen. Scheidsrechters krijgen verschillende cursussen van de KNVB aangeboden en worden bijgeschoold door Unitas’30 zelf.

Aan het begin van het seizoen zal er een bijeenkomst plaatsvinden om spelregelwijzigingen door te nemen. Zo beginnen alle scheidsrechters met alle nieuwe informatie aan het nieuwe seizoen. Ook zal de commissie themabijeenkomsten organiseren die passen bij de behoeftes van scheidsrechters. Als er wordt vastgesteld dat er een trend gaande is waarbij scheidsrechters moeite hebben met weerstand, zal hier in een bijeenkomst meer aandacht aan worden besteed.

Unitas’30 verwacht van scheidsrechters dat ze open staan voor het volgen van een cursus van de KNVB. De diplomering hoort te passen bij het niveau van de wedstrijden die de scheidsrechter fluit. Unitas’30 financiert en faciliteert de cursus voor de scheidsrechter. Zo is er actief contact tussen Unitas’30 en de KNVB over het organiseren van cursussen.

Niet alleen scheidsrechters hebben een opleiding gevolgd. De coördinatoren hebben de bijpassende cursus gevolgd (seizoen 2020/2021) en begeleiders worden gestimuleerd om dit ook te doen.

De KNVB biedt de volgende cursussen aan die betrekking hebben op clubarbitrage:
  • Spelbegeleider/pupillenscheidsrechter
  • Verenigingsscheidsrechter
  • Begeleider clubscheidsrechters

6. Faciliteiten

Unitas’30 heeft verschillende faciliteiten om de scheidsrechters te ondersteunen:
  • Scheidsrechters ontvangen een korting op hun contributiekosten. Als ze zich alleen als vrijwilliger inzetten en zelf niet voetballen vervalt de gehele contributie. Als ze nog wel voetballen, ontvangen ze een korting op hun contributie ter grootte van de korting die nietvoetballende leden ook ontvangen.
  • Scheidsrechters ontvangen consumptiebonnen na de wedstrijd. Die kunnen ze inruilen in de kantine en blijven het hele seizoen geldig.
  • Unitas’30 stelt scheidsrechterskleding beschikbaar.
  • Unitas’30 biedt opleidingen aan die worden gefinancierd door de club.
  • Unitas‘30 zorgt ervoor dat de scheidsrechters in de Week van de Scheidsrechter extra in het zonnetje worden gezet. De invulling van deze week wordt jaarlijks bepaald.
De scheidsrechterscommissie heeft geen vast budget binnen Unitas’30. Wel zal het bestuur voldoende middelen beschikbaar stellen om aan dit plan te kunnen voldoen.



 
Terug naar boven