Unitas'30 JO19-1
02-06-2018
5 - 3

Scheidsrechter:   B.H.J.M. (Robert) vanKalmthout
Na de behaalde derde plaats in de Hoofdklasse F en doordat TSC kampioen werd, kwalificeerde Unitas’30 O19.1 zich voor de nacompetitie om promotie naar de 4e Divisie. De nacompetitie bestaat dit seizoen uit maximaal drie wedstrijden. Voor Unitas’30 begon deze met een uitwedstrijd tegen Drechtstreek O19.1. De winnaar van dit duel komt op 16 juni in actie tegen de winnaar ASWH O19.1 – Papendrecht O19.1.

Drechtstreek was dit seizoen actief in de Hoofdklasse G en eindigde op de derde plaats in de eindstand. De ploeg uit Zwijndrecht kende een ijzersterke eerste periode met 22 punten uit de eerste acht wedstrijden, waardoor het zich al in november 2017 verzekerd wist van de nacompetitie om promotie.

Unitas’30 was het gehele seizoen de naaste belager van koploper TSC, maar verloor in de maand april van dit jaar teveel punten. Nadat ook de onderlinge ontmoeting met TSC, op Hemelvaartsdag, (onterecht) werd verloren was het voor Unitas’30 alleen nog zaak om de nacompetitie te halen. Na een klinkende 12-5 overwinning tegen MZC’11 wist Unitas’30 wat de volgende horde zou zijn: Drechtstreek-uit.

Op zaterdag 2 juni was het dan zover. Om 12:45u verzamelden een complete selectie van O19.1, aangevuld met doelman Timo van O19.4 en Justin van O19.2, zich bij Unitas’30. Ruim een half uur later arriveerden ze bij sportpark Oostpolder in Papendrecht. Iets over half 3 gaf het neutrale arbitrale trio het startsein. Unitas’30 begon sterk en kreeg al snel de overhand. Yazid was direct een ware plaag voor zijn directe tegenstander en gaf al na drie minuten hard en laag voor waarna Rick en Ulkem beide net te laat kwamen inglijden. Twee minuten later had Riad een geweldige assist in huis op Rick die een vrije doortocht had naar de doelman. Rick nam de bal iets te hard mee, verloor de controle en kon niet scoren. Dit had de openingstreffer moeten zijn. Uit één van de volgende tegenstoten kwam Drechtstreek zowaar op voorsprong. De naar binnen gekomen rechtsbuiten ontsnapte aan de aandacht van Bryan, speelde Yurjen uit en schoof binnen. Enkele minuten later kreeg Unitas’30 een corner. Riad schoot op doel maar het schot werd gekraakt. De thuisploeg kwam er razendsnel uit en binnen enkele passes stond de rechtsbuiten weer oog in oog met Yurjen, omspeelde hem en schoot zowaar de 2-0 binnen.

Een desastreus begin voor Unitas’30, dat eigenlijk zelf voor had moeten staan maar nu voor een schier onmogelijke opgave stond. Desalniettemin bleef Unitas’30 de bovenliggende partij in balbezit en creëerde het nog altijd voldoende mogelijkheden. Tien minuten voor rust kwam Unitas’30 terug in de wedstrijd. Yazid speelde zijn tegenstander uit, kwam naar binnen en punterde beheerst raak. Kort hiervoor had Rick tot twee keer toe enorme pech met kopballen op de lat. Het zat Unitas’30 in het eerste bedrijf zeker niet mee.

Na rust kwam Unitas’30 al snel op gelijke hoogte. Riad had een schitterende steekpass in huis op Ulkem, die koel bleef en de gelijkmaker op zijn naam zette. Unitas’30 rook bloed en bleef aandringen. Toch was het weer Drechtstreek dat de leiding nam. Een misverstand tussen Yurjen en Fabian zorgde voor een kolderiek tafereel waar de rechtsbuiten van aanvaller van kon profiteren, 3-2 na een uur spelen.

De mentale weerbaarheid van Unitas’30 werd goed op de proef gesteld vandaag en Unitas’30 ging hier goed mee om. De ploeg bleef voetballend de bovenliggende partij maar moest ook zeker op zijn hoeden zijn voor de gevaarlijke uitbraken van Drechtstreek.

Rick had weer geen geluk met een kopbal die via de keeper, de binnenkant van de paal en weer de keeper net geen goal trof. In de zeventigste minuut ontsnapte Ulkem op de rechterflank, ging de zestien in en word onreglementair gestopt. Na de gemiste penalty tegen TSC, een kleine drie weken geleden, was het aan de kant even spannend hoe vaste nemer Ulkem hiermee om zou gaan. Ulkem bezweek niet en schoof de bal feilloos in de hoek.

3-3 en Unitas’30 ging in het restant vol voor de overwinning. Helaas kreeg het toen de volgende tegenslag te verwerken door een blessure van de sterk spelende Riad. Hij werd vervangen door Riad. Ook Bryan kon niet meer verder en Anouar was zijn vervanger. Weer kreeg Rick een gigantische kans. Ulkem stak de bal achter de verdediging waar Rick met een fraaie loopactie vrij kwam van zijn directe tegenstander. Hij kon zijn schot echter niet genoeg vaart en precisie meegeven, waardoor de doelman weer eens kon redden. Het zat echt niet mee!

Ook nadat de moegestreden Alisan werd gewisseld voor Justin, bleef Unitas’30 sterk spelen. Het einde van de reguliere speeltijd was in zicht en Unitas’30 maakte zich op voor de verlenging. Tot tien minuten voor tijd plots de rechtsbuiten weer ontsnapte. De neutrale grensrechter vlagde nog voor buitenspel, wat echter werd weggewuifd door de arbiter die vond dat de aanraking van Rifat invloed had op de buitenspelsituatie, waardoor het werd opgeheven. De man in vorm scoorde zo zijn vierde van de middag. Unitas’30 zette nog eens alles op alles, maar kwam deze klap niet meer te boven. Fabian werd vanuit de achterhoede naar voren gedirigeerd en Unitas’30 pompte de bal er meermaals in. Helaas werd het nog 5-3 door een uitval, waardoor het doek definitief viel.

Na het laatste fluitsignaal stonden er elf enorm teleurgestelde Unitassers tussen de feestvierende spelers van Drechtstreek. Het was een aantrekkelijke en sportieve wedstrijd. Via deze weg wenst Unitas’30 de tegenstander van vanmiddag veel succes in de volgende ronde tegen ASWH O19.1. Voor Unitas’30 zit het seizoen erop en kunnen de spelers aansluiten bij Unitas’30 1 en 2, die beiden nog strijden om handhaving in hun competities.