UNITAS'30 PROMOVEERT NAAR DE 2E KLASSE

06 juni 2017

Na een zinderend tweeluik in de finale van de nacompetitie heeft Unitas'30 het voor elkaar gekregen: promotie naar de 2e klasse. Zaterdag in Hoeven werd het 2-2, waarna het op Pinkstermaandag in eigen huis in een uiterst extremis met 2-1 won.

Het seizoen van Unitas'30 is er één van uiterste. Voorafgaand aan het seizoen was promotie een hardop uitgesproken doelstelling. Drie seizoenen achter elkaar liep Unitas'30 promotie mis in de finale van de nacompetitie. In 2013-2014 verloor het in de verlenging van HVV'24, in 2014-2015 speelde het thuis gelijk tegen GVV Unitas, waarna het uit kansloos ten onder ging. Vorig seizoen hanteerde de KNVB een andere opzet, namelijk een poulesysteem. Unitas'30 verloor de eerste wedstrijd met 4-1 van Internos, waarna het thuis tegen Dubbeldam gelijk speelde.

Unitas'30 begon het seizoen met een onfortuinlijke 1-0 nederlaag bij HVV'24, het de eerste negen wedstrijden slechts vijf punten behaalde en de laatste plaats op de ranglijst in nam, samen met Grenswachters. Toenmalig trainer Peter Remie werd op non-actief gezet en Julien en Eddie van Vugt namen de honneurs waar.

Na een fortuinlijke overwinning in en op Hoeven (1-2) werd een fraaie reeks van 7 overwinningen neergezet. Hiermee behaalde de ploeg de tweede periode, waarmee het een plaats in de nacompetitie afdwong.

Begin maart leek de klad erin te komen. Uit bij Philippine werd onterecht verloren, waarna bij FC Bergen met 6-0 werd verloren. Gelukkig werd een week later, thuis tegen SC Gastel revanche genomen op de eerdere nederlaag en de neerwaartse spiraal een halt toe geroepen. Op de laatste twee wedstrijden van de competitie na, bleef Unitas'30 ongeslagen.

In de nacompetitie werd het gekoppeld aan DESK, dat op de 11e plaats eindigde in de 2e klasse. In eigen huis won Unitas'30 met 3-2, waarna het in Kaatsheuvel met 0-4 won. Het vertrouwen was groot. Maar ook tegenstander Hoeven had een fraaie reeks neergezet. Na de wedstrijd Hoeven-Unitas'30 (1-2) boekte de ploeg van trainer Koenraads een fraaie zegereeks met slechts twee nederlagen. In de eerste ronde van de nacompetitie werd vervolgens overtuigend afgerekend met VV Oosterhout (0-1 en 6-1).

Afgelopen zaterdag speelden beide teams de eerste wedstrijd in Hoeven, deze eindigde in een 2-2 gelijkspel. Unitas’30 had het betere van het spel, creëerde een aantal grote kansen en trof liefst 3x het aluminium. Doelman De Bont was hierbij een regelrechte sta-in-deweg. De doelpunten werden uiteindelijk gemaakt door Papito en Tim van Noord, waarna Hoeven in de 98e minuut voor de gelijkmaker zorgde.

In de return kon Unitas’30 niet beschikken over Justin, die door een gele kaart geschorst was. Hierdoor was een plekje op het middenveld ingeruimd voor Wesley. De sfeer op sportpark De Lage Banken was fenomenaal. Naar schatting besloten zo’n 2.500 bezoekers deze wedstrijd live te aanschouwen. Supportersgroepen van beide clubs zorgden voor een schitterende ambiance met prachtige gele en blauwe rook.

De eerste kans was voor Unitas’30. Matthijs kwam vanaf links naar binnen, maar zijn schot werd in de korte hoek gekeerd door de Hoevense doelman. In het eerste kwartier van de wedstrijd was Hoeven sterker, wat resulteerde in een vroege treffer. Een hoge voorzet van links werd gemist door wat spelers waarna Tim van Noord de bal ongelukkig in eigen goal kopte.

Na deze openingsfase trok Unitas’30 het initiatief naar zich toe en kwam in de 20e minuut op gelijke hoogte. Papito was zijn tegenstander te snel af, zette laag voor waarna Jordy de bal in het lege doel schoot. Unitas’30 drong hierna, en kreeg meteen na de 1-1 een grote kans via Papito. Tien minuten voor rust brak Sven door over de as van het veld, de doelman was gepasseerd maar Sven werd tijdig gestopt door de verdediging. Nadat Matthijs vijf minuten voor rust weer eens op de paal schoot, ging de storm liggen en speelde beide teams de wedstrijd uit tot de rust.

Unitas’30 kwam na rust meteen sterk uit de startblokken. Bijna zorgde Wesley voor de voorsprong, zijn volley werd echter prachtig gekeerd door de doelman. Unitas’30 bleef wat sterker, maar Hoeven was ontzettend dreigend in de dode spelmomenten. Een kwartier voor tijd, Wesley was inmiddels gewisseld voor Kawa, redde Roy de Unitassers op een prachtige volley van Hoeven. Het einde van de officiële speeltijd naderde en enkele Unitassers zaten aan het einde van hun Latijn. Enkele minuten voor tijd ging Maikel naar de kant en kwam Roman in de ploeg, Jordy ging op het middenveld spelen. In de laatste minuten was Matthijs nog dichtbij een treffer, zijn inzet ging net over de kruising.

Na 90 intensieve en spannende minuten, floot arbiter Eijgelsheim voor het eerste eindsignaal. Verlenging. Een scenario waar menig Unitas’30-supporter niet op hoopte, gelet op de fysieke veldslag van afgelopen zaterdag. Steeds meer Unitassers kregen krampverschijnselen en Hoeven bleef gevaarlijk met corners. Uit een afgeslagen hoekschop nam een Hoeven-speler de bal fantastisch op de pantoffel. De redding van Roy was net zo fantastisch, waardoor het 1-1 bleef. Kort na de rust was Papito meteen gevaarlijk, zijn schot ging van dichtbij over. Ook Matthijs kreeg weer een mooie kans, doelman De Bont stond echter weer op de juiste plek.

In de 117e  minuut kreeg Unitas’30 een vrije trap op zo’n 20-25 meter van het doel. De moegestreden Danny en Tim namen plaats achter de bal. De Hoeven-doelman zette de muur goed, om de korte hoek af te schermen. Danny zette aan voor zijn aanloop en krulde de bal over de muur in de korte hoek, een prachtige vrije trap en de ontlading was groot!

In de resterende drie minuten pompte Hoeven de bal nog een paar keer naar voor. Cas Nooren viel geblesseerd uit na een ongelukkige valpartij, waarna Ferdy na lang blessureleed zijn rentree maakte. Na 120 minuten voetbal viel dan eindelijk het laatste fluitsignaal. Na drie mislukte pogingen, lukt het dit seizoen dan wel. Unitas’30 promoveert naar de 2e klasse! Een heel groot compliment is op zijn plaats voor de tegenstander en de mooie supportersschare. Wat een geweldige sfeer! Ook de vele Unitassers die hun ploeg kwamen steunen, worden bedankt. De staf, voor het op de rit zetten en houden van de ploeg. En natuurlijk, de ploeg zelf. De binding met de vereniging is door de jaren enorm gegroeid, mede door de inzet van diverse selectiespelers bij de jeugdteams. Na de wedstrijd was de sfeer optimaal.

Nogmaals, een dankwoord aan alle Unitassers voor de steun gedurende het seizoen.

Bekijk hier de foto’s van tijdens en na de wedstrijd, genomen door Koos Gielen.

Aanstaande zondag spelen de heren van Unitas'30 1 thuis tegen vv Nuenen 1. Uiteraard onder begeleiding van een pupil van de… Meer >