ROBBERT BARENDSE TOEGETREDEN TOT KNVB ZONDAGSCHEIDSRECHTERS

www.unitas30.nl
Begin november 2013 kreeg Unitasser Robbert Barendse opbeurend bericht van de KNVB: Robbert is toegetreden tot de groep scheidsrechters die de KNVB kan aanstellen voor zondagwedstrijden. Robbert (21), al sinds 2004 lid van Unitas'30, is al bijna 4 jaar als actief binnen Unitas'30 als verenigingsscheidsrechter. Lees hier een exclusief interview met deze Unitasser die een mooie carriere ambieert.

Het is allemaal begonnen dankzij mijn opa, Cees Proosten, die vroeger rapporteur scheidsrechters is geweest bij de KNVB.
Hij vond mij altijd wel een type om te fluiten en heeft mij dan ook eens gevraagd om bij het schoolvoetbal de jongste categorie te komen fluiten, dit is in 2006 geweest.
Dit beviel mij erg goed en naar eigen zeggen ging het ook niet verkeerd, het was een leuke bezigheid!

Ongeveer een half jaar later werd er bij Unitas'30 bekendgemaakt dat er, bij genoeg animo, een cursus pupillenscheidsrechter zou komen in de kantine, gegeven door de
KNVB. Ik heb op 21 februari 2007, destijds 14 jaar oud, de cursus pupillenscheidsrechter gevolgd bij Unitas'30.

Vanaf dat moment was ik dus officieel pupillenscheidsrechter bij Unitas'30 en ben ik begonnen met wedstrijdjes te fluiten in de jeugd. Uiteraard begonnen bij de laagste categorieën, K, F en E, met veel enthousiasme. Vrijwel elke zaterdagochtend stond ik weer op het veld, altijd zo geregeld dat ik netjes op tijd klaar was om zelf te gaan voetballen. Ik had veel plezier in het fluiten van de jongste jeugd dat het ook steeds beter ging. Langzamerhand werd ik steeds hoger ingedeeld, de K'tjes werden al snel E'tjes en ook daarvan mocht ik steeds de E1 of E2 fluiten.  Op een dag benaderde Maurice Hermus mij met de vraag of ik niet eens een keer een D elftal wilde fluiten. Groot veld, buitenspel, assistent scheidsrechters en meer personen op het veld. Ook deze mogelijkheid aangenomen en dit bleek eigenlijk veel leuker te zijn dan een half veld waarbij iedereen op een kluitje voetbalt.

In het najaar van 2009 kwam Maurice Hermus met de vraag of ik niet de basisopleiding scheidsrechter veldvoetbal (BOS) wilde volgen. Een cursus die je pas vanaf je 16de mag volgen.
Na ongeveer zeven bijeenkomsten van zo'n drie uur, een examen strafrapport en een examen spelregels mocht ik mijn diploma BOS veld in ontvangst nemen. Vanaf dat moment was ik dus officieel scheidsrechter en mocht ik de oranje scheidsrechter badge van de KNVB dragen. Ook hier ben ik weer onderaan begonnen, de lage D teams. Uiteindelijk ben ik dus van de lage D teams beland bij de selectie van Unitas'30. Zo heb ik mijn debuut als scheidsrechter bij een wedstrijd van het eerste al gemaakt. Helaas is de regel dat wanneer je voor de club fluit je geen officiële competitie of bekerwedstrijden mag fluiten voor het eerste selectie elftal. Deze worden ten alle tijden aangesteld worden door de KNVB en zo heb ik dus in competitie en beker verband eigenlijk alleen het tweede selectie elftal gefloten.

Doordat ik dus zelf nog op zaterdag voetbalde kon ik maar op een bepaalde tijd fluiten om op tijd te zijn voor mijn eigen wedstrijd en kon/wilde ik nog niet voor de KNVB fluiten.
Puur omdat ik zelf voetballen nog altijd leuk vind om te doen. Nu na een aantal jaar als scheidsrechter voor Unitas'30 te hebben gefloten en heel wat wedstrijden ervaring heb opgedaan en zeer positieve reacties heb gehad in de loop der jaren, vond ik het tijd om een stapje hoger te gaan. Ik ben gestopt bij de Unitas'30 selectie, deels omdat ik niet altijd aan twee trainingsavonden kwam en deels om op zondag de senioren te gaan fluiten.

De reden waarom ik fluit en wat me trekt in het fluiten is puur mijn passie voor het scheidsrechtersvak. Ik vind het leuk om wedstrijden in goede banen te leiden en dit blijft elke wedstrijd weer een uitdaging. Ik vind het leuk om leiding te geven aan 22 spelers die elke zaterdag een lekkere stevige pot voetbal op het veld laten zien. Velen zullen zich afvragen wat daar leuk aan is want je wordt vrijwel altijd bekritiseerd door mensen die denken dat ze het beter kunnen, maarja dat hoort eenmaal bij deze hobby, op een gegeven moment hoor je het niet eens meer.

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als algemeen opsporingsambtenaar bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Ook in dit vak heb ik te maken met leidinggevende capaciteiten en het handhaven van regels en wetten. Eigenlijk is het bij het voetballen dus niet anders. Want de slechts 17 regels van het voetballen vormen samen ook een soort wet die ik als scheidsrechter op dat moment handhaaf.

Mijn ambitie/droom is heel makkelijk, ik wil voor het hoogst haalbare gaan!
Een FIFA erkende scheidsrechter die in de Eredivisie fluit maar ook Europees en wereldwijd meedoet op het hoogste niveau.
Uiteindelijke doel, Finale wereldkampioenschap.

 
www.unitas30.nl
Aanstaande zaterdagavond spelen de heren van Unitas'30 1 thuis tegen Achilles Veen 1. Uiteraard onder begeleiding van een pupil van… Meer >
 
www.unitas30.nl
Het is weer tijd voor Bingo!!! Vrijdagavond 24 mei om 20:00 in de kantine van Unitas'30 Inschrijven via… Meer >
 
www.unitas30.nl
Beste Unitassers, We zijn blij te kunnen melden dat op zaterdag 13 juli 2024 NAC Breda zal aantreden op sportpark De Lage Banken… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jubilarissen

18-05-2023
Meer >
 
 
Terug naar boven