FAIR PLAY CUP 2013

In het kader van mijn opdracht binnen de KNVB cursus TC 3 Jeugd Uefa om binnen de voetbalvereniging Unitas’30 een activiteit te organiseren is door mij gekozen voor het project Fair Play Cup 2013!

De huidige situatie in voetballand Nederland was de aanzet om tot dit project te komen. De verharding in de maatschappij en de afname van respect voor de medemens is ook al jaren zichtbaar in voetballend Nederland. Vooral binnen de amateurtak van het voetballen vinden er wekelijks incidenten plaats. De vele spotjes en voorbeelden in de media hebben niet het gewenste effect gesorteerd. Het absolute dieptepunt was de dood van een grensrechter, welke landelijke bekendheid kreeg en zorgde voor een voetballoos weekend doordat de KNVB het voetbal massaal stil legde.

Unitas’30 was binnen de gemeente Etten-Leur de afgelopen jaren voorloper om het initiatief te nemen voor normen en waarden binnen de sportwereld Etten-Leur. Met ondersteuning van het enthousiaste gemeentebestuur kwam er voorlichting en kwamen er afspraken op papier waar iedere vereniging in Etten-Leur zich aan conformeerde.

Bovenstaande zaken vormden het uitgangspunt voor mijn initiatief. Het doel was het vorm geven van de theorie naar de praktijk zodat de jeugd actief kon gaan werken aan de normen en waarden die opgesteld zijn. Met enig speurwerk bleek dat een project zoals mij voor ogen staat al eens ingezet is in de vereniging E.O.S. omdat daar de incidenten wekelijks te aanschouwen waren. De resultaten daar waren hoopgevend.

Het project krijgt de naam Fair Play Cup. Omdat de opzet en uitvoering voor mijn TC 3 klaar moet zijn voor mei 2013 zal dit project een pilot zijn waarop Unitas’30 verder kan uitbouwen door dit als een vast onderdeel in de vereniging op te nemen.

Vanaf januari zal gestart worden met de bekendmaking en de opzet. De Fair Play Cup staat symbool voor alles wat te maken heeft met het uitdragen en uitvoeren van sportief gedrag voor, tijdens en na wedstrijden door een elftal waartoe behoren de spelers, de technische leiding, de grensrechter en alle supporters (ouders).

De Cup wordt gewonnen door het team dat tijdens de competitiewedstrijden de meeste punten verzamelt. Het verzamelen van deze punten gebeurt doordat een selecte groep een Fair Play formulier invult waarin onderwerpen staan die de verzameling vormen van sportief gedrag zoals deze reeds eerder gesteld zijn in normen en waarden. De selecte groep zal bestaan uit een lid/scout/trainer van Unitas’30, de aanvoerder van de dag met een aangewezen speler van dit team en de aanvoerder van de tegenstander met een medespeler. Alle deelnemers voegen hun naam en tel nr/mail toe zodat de controller kan nabellen bij eventuele vragen/opmerkingen.

De ingevulde formulieren worden in de Fair Play brievenbus gestopt en wekelijks door de controller opgehaald en nagekeken. De ranglijst van de Unitas’30 teams en de tegenstanders zal op de site en in de kantine van unitas’30 zichtbaar worden zodat Fair Play gaat leven onder de jeugdspelers. Er zal een sponsor gezocht worden die de eindwinnaar de Fair Play Cup zal overhandigen met daarbij een passende prijs (gedacht wordt aan een wedstrijdbezoek van een BVO). De best scorende Fair Play tegenstander van Unitas´30 ontvangt de Fair Play Bokaal.

In mei vindt de evaluatie plaats van het project en worden andere verenigingen uitgenodigd om deel te nemen in de najaarscompetitie van 2013. Ook Unitas´30 zal bij succes het aantal deelnemende teams laten toenemen. Op deze manier neemt het draagvlak voor Fair Play toe. Mogelijk kan de KNVB uitgedaagd worden om als hoofdsponsor te participeren.

Gesteld dient te worden dat dit de eerste aanzet is en dat over bovenstaande gediscussieerd kan worden om te komen tot het optimale project. Feedback is welkom dus voel je niet geremd en reageer naar antonio@medisports.nl

Met sportieve groet,
Antonio Verschuren




 
www.unitas30.nl
Aanstaande zaterdagavond spelen de heren van Unitas'30 1 thuis tegen Achilles Veen 1. Uiteraard onder begeleiding van een pupil van… Meer >
 
www.unitas30.nl
Het is weer tijd voor Bingo!!! Vrijdagavond 24 mei om 20:00 in de kantine van Unitas'30 Inschrijven via… Meer >
 
www.unitas30.nl
Beste Unitassers, We zijn blij te kunnen melden dat op zaterdag 13 juli 2024 NAC Breda zal aantreden op sportpark De Lage Banken… Meer >
 
www.unitas30.nl
Aanstaande zondag spelen de heren van Unitas'30 1 thuis tegen EVV Echt 1. Uiteraard onder begeleiding van een pupil van de… Meer >
 
Terug naar boven